Thursday, April 30, 2020

CsorEsz Cooking Challenge: Dessert

(Magyar verzió hamarosan!)
8/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!

Today's challenge: DESSERT

We are reaching the end of the month, literally, but I will admit, the quarantine is not over yet, so we all still have time to go into the kitchen and become really good friends with it. Now, dessert is something very special because it is the thing we look forward to more than anything. You can debate me on this, of course, not everyone has a sweet tooth, I don't either, I do not crave cake 24/7 (although I should), but I always check the dessert page of a menu at a restaurant and I also start drooling over the cakes and muffins at a coffee shop. Why do we have sooo much cake at coffee shops? I am not saying that I have eaten cake for dessert on occasions because of this, but wait, yes, that is exactly what I am saying. And here we are, with coffee shops closing early all around the world and with you stuck in the house, how about we try to make the best out of it? 

The only real recipe that I am going to share with you on this monthly challenge is that of a Jamie Oliver pancake, one that is perfect for the breakfast/brunch challenge as well: 1 cup of flower, 1 cup of milk, 1 egg and a bit of salt. Mix, and you can make these small thick pancakes that are great with both sweet and salty toppings. My favorite thing in the world is to stack them by 3-4 and put into it all kinds of goodies, mostly creams (nutella, peanut butter, pudding), and then fresh fruits on top. This is my favorite recipe of all time, and I can tell you that I make it a lot. Seeing that I keep changing my toppings I can't really get tired of it. 

What about other desserts? You might ask. I can tell you already, that dessert is the one thing that I just love to have put it in front of me without having to work for it. Because of that, I am not rich on tips and recipes, however, the few that I have are winners. I have an apple pie recipe, and I make my pancakes, and my grandma's cottage cheese dumplings. Should I know more things? Probably. Would I be fatter? Definitely. Still, even if my own health would be at risk, I cannot pretend that I don't wish to know more. Obviously, I take my part in making gingerbread cookies at Christmas, I am no foreigner to whisking egg whites and me and the oven share few memories, but very precious ones. However, it is my experience that most people learn to bake first and then cook (I was wired differently you see), so I am not worried about not giving you the advice of a lifetime here, because I am sure that you already have a few tricks of your own up your sleeve. What you need to remember is that it is always better to make it at home: healthier, fresh, cheaper and repeatable whenever you want. I for one love fresh fruits with all of my desserts, and frozen fruits, as I have told you many times before, are a great help. A bit of powdered sugar (or natural sweeteners in the same consistency) not only make everything more appetizing, but also yummier.

So what are you waiting for? Get into the kitchen and embrace the happiness that comes with creating something from scratch and not being afraid of the stove, the oven, or the dishes that you'll have to wash later! Hopefully this quarantine will end soon, and we can all go back to spend our money on everything BUT ingredients for a fancy recipe we saw online. Still, until then, and really, after that especially, I hope that you will try and try and try, because food will never appear magically in front of you, nor can you expect others to feed you until you die. 

If you followed my tricks and tips over this month, and you enjoyed it, let me know in the comments below and make sure you share your thoughts and ideas too!
_ _ _ _ _

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk a DESSZERT

Kezdünk a hónap végére érni, de mivel a karantén még kitart, ezért bőven van időnk beugrani a konyhába és megbarátkozni az ottani dolgokkal. A most következő desszert-bejegyzés igazán fontos, hiszen ez az a része az étkezésnek, amit mindannyian türelmetlenül szoktunk várni. Persze lehet ellenvetésetek, hisz nem mindenki édesszájú, többek között én sem, nem vágyom sütire a nap 24 órájában. De még én is megnézem az éttermek desszert menüjét, és gyakran megindul a nyálelválasztásom egy-egy kávézó muffin- vagy péksütemény-kínálata láttán. Miért van az, hogy lépten-nyomon cukrászdákba és kávézókba botlunk? Nem mondanám, hogy emiatt a stratégiai elhelyezés miatt valaha is beültem volna egy szelet tortára… vagy mégis? Hát dehogynem! De most úgy állunk, hogy a világon mindenfelé a szokásosnál korábban zárnak a kávézók, és mi az otthonunkban ragadtunk, úgyhogy mi lenne, ha megpróbálnánk kihozni a helyzetből, amit lehet?

Az egyetlen recept, amelyet ebben az egyhónapos kihívásban megosztok veletek, az Jamie Oliver palacsintája, ami tökéletes lehet reggelire vagy brunchra is: 128g liszt, 250ml tej, 1 tojás és egy csipetnyi só. Keverd össze alaposan, és készíts belőle kisebb, vastag palacsintákat, amik ugyanolyan finomak sós és édes feltéttel is. Úgy szeretem a legjobban, hogy 3-4 darabot egymásra halmozok, mint egy tornyot, a rétegek közé mindenféle finomságot, többnyire krémeket kenek (Nutellát, mogyoróvajat, pudingot), a tetejét pedig friss gyümölccsel szórom meg. Ez az abszolút kedvenc receptem és el kell mondjam, hogy nagyon sokszor készítem el. A feltétek váltogatását egyszerűen képtelen vagyok megunni.

@esthersusancsorba
Na, és mi a helyzet más desszertekkel? – kérdezheted. Bevallom, a desszert az egyetlen fogás, aminél én is jobban szeretem, ha elém teszik, és nem kell megdolgozni érte. Emiatt nem is tudok ebben a témában sok tippel és recepttel szolgálni, de az a kevés, amit mondhatok, mind aranyat ér. Van egy almáspite receptem, szoktam palacsintát sütni, és a mamám túrós batyuját. Kéne több mindent ismernem? Valószínű. Kövér is lennék tőle? Biztosan. De még úgy is, hogy az egészségemre nem lenne jó hatással, tudom, hogy szeretnék több desszertet magam is megtanulni. Természetesen karácsonykor szívesen segítek be a mézeskalács-sütésben, és a tojáshab felverése sem jelent problémát. A sütőm és én osztozunk néhány nagyon is örömteli emléken. Az a tapasztalatom, hogy az emberek általában sütni előbb tanulnak meg, mint főzni (ebben a tekintetben én más vagyok, mint az átlag), úgyhogy nem is akarnám életed nagy tanácsait adni itt és most, hiszen biztos vagyok benne, hogy te magad is ismersz már pár trükköt. Csupán arra akarlak emlékeztetni, hogy mindent jobb házilag megcsinálni, mert egészségesebb, frissebb, olcsóbb, és ha egyszer megtanulsz egy receptet, utána bármikor megismételheted. Én, ahogy már említettem, nagyon szeretem a friss gyümölcsöket a desszertjeimben, de a fagyasztott gyümölcs is sokszor segítségemre van. Egy kis porcukor (vagy valami hasonló állagú természetes édesítő) nem csak étvágygerjesztőbbé, de finomabbá is teszi a desszerteket.

Mire vártok még? Nyomás a konyhába, és fedezzétek fel a főzés különböző örömeit! Legyetek kreatívak, és ne féljetek a tűzhelytől, a sütőtől, vagy attól, hogy később mosogatni kell majd! Remélhetőleg hamar vége lesz a karanténnak, és akkor mind mehetünk vissza a régi kerékvágásba, amikor is mindenfélére költöttük a pénzünket, csak épp egy neten talált bonyolult recept hozzávalóira nem. De egészen addig, és utána is, remélem, hogy legalább megpróbálkoztok a főzéssel, mert a kaja sosem fog mágikusan megjelenni előttetek, és másoktól sem várhatjátok el, hogy életetek végéig etessenek.

Ha örömmel olvastátok a hónap során a bejegyzéseimet, és esetleg kipróbáltátok a javaslataimat, dobjatok egy kommentet, hogyan sikerült! Minden további ötletet szívesen veszek.

[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]

No comments:

Post a Comment