Thursday, September 3, 2020

Blogger: Egy Reménytkeltő Youtube Csatorna

Kedves fókuszcsoport,

azért írok itt mert ez inkább egy nyílt levél, mint komment, és tudom, hogy elfoglaltak a csatorna készítői és alig jut idejük kommentek olvasására is, hát nem akartam 100 kis miniüzenetet küldeni, na meg, ha valaki hozzá akar szólni annak is meg akarom adni a lehetőséget a saját oldalamon. 

Ezt még az olvasóknak: Első körben azt akarom mondani, hogy azzal sincsen az ég világon semmi baj, hogy nem reagálnak kommentekre és levelekre. Nem egy levelező társ oldalt vezetnek és még akkor is ha örülnek a feliratkozóknak és az ajánlásoknak, ha valaki már az első videótól kezdve kifejti azt, hogy nem szeretne világ hírességre törni avagy követők tábora által megszállva érezni magát, azokat igenis hagyják békén.

Visszatérve a nyílt levélhez: Mielőtt megírtam ezt, megnéztem az összes videótokat, mert nem lehet egy videó alapján egy csatornáról véleményt nyilvánítani. Még a nemzeti konzultációs videónál (SEGÍTEK a sármosodó ORBÁN VIKTORNAK országot vezetni! 🧐) csatlakoztam a csatornához, ami nagy kár, jó lett volna, ha a karantén alatt már lettetek volna, lehet kevésbé őrültem volna meg. 

A sok gondolatom közül kezdem azzal, hogy köszönöm, hogy van ez a csatorna. Egyrészt, magam is filmezek (csak kisfilmek, nem vágyok youtube hírességre, én csak hobbi szinten főleg rendezés és írással foglalkozom), és a legfontosabb része minden forgatásomnak, hogy előbb elolvastatom min. 10 emberrel, amit írtam, hogy minőségi legyen. Ezt követően az első vágott verziót is még legalább három másik ember megnézi, rajtam és a vágómon kívül. Van saját kis fókuszcsoportom, és hát ez a legnagyobb baj talán a youtube-al (magyar vagy egyéb), hogy nincsen valaki mögött azaz anyagi háttér, hogy megengedhesse magának, hogy hozzá nem értő közönség is megnézze a videót és építő kritikát adjon. Hangsúly van az építőn, és erre még visszatérek. Nem véletlenül fejlesztették ki a fókuszcsoportokat világ szerte, ellenőrizve, hogy mi is jut ki a nagy világba és az interneten ez hiányos (kivétel persze a nagyobb budgettel rendelkező csatornák, avagy a reklámok, amiken fennakadunk a youtube-on). 

A "Ezért NE higgy nekem (feltétlenül)! 🛑" videónál döntöttem úgy, hogy megírom ezt a kis bejegyzést. Köszönöm ezt a videót főleg azért, mert senki mást nem tudok, aki felhívja a figyelmet arra, hogy ne essenek a követők abba a hibába, hogy majdnem, mint vallás követnek egy csatornát. A legnagyobb igazság, azaz, hogy nem ismerjük azt az embert, aki a kamera elé beállt, mert nem a barátunk/rokonunk/szerettünk. Ezt sokszor elfelejtjük hiszen ott azaz arc, aki beszél hozzánk egyenesen és ha egyet értünk vele akkor végképp barátunkként gondolunk rá. Nekem nem egyszer volt, hogy nem értettem egyet, de nem vettem személyes sértésnek, mert nem is annak szánták. A másik pedig az, hogy valóban szórakoztató műsorként nézem és nem azért, mert barátokat akarok szerezni. És rájöttem, hogy ezért követek olyan kevés oldalt: pont nem érdekel egy influencer magán élete. Beszéljünk arról is, hogy te Ádám (a műsorvezető), cuki és szimpatikus lehetsz a videókban, de nem ismerünk téged személyesen ezért osszuk el kettővel, és nagyon fontosnak tartom, hogy ki hívsz mindenkit, hogy kérdőjelezzen meg téged is. Bárcsak több ilyen youtuber/influencer lenne. Bár akkor nem lehetne eladni a brand-et... azt hiszem számomra a legbicskanyitogatóbb mondat minden vlogban a "Ismertek engem...". Mert ez hazugság. 

Én nem követek magyar youtubereket rajtatok kívül, többek között mert a videókból oda jutottam, hogy nem maradok le semmiről, de azért is mert a legtöbb nem tud újat mutatni, csak az általam már ismert angol csatornák mintájára építik fel a videóikat. Ellenben, amikor ajánlotok is jót, annak nagyon tudok örülni, mert egyedül azt sem tudom hol keresnék. A valóság az, hogy aki már oda jut, hogy készít videót, vlogol, filmezésbe kezd, az nem örül semmilyen kritikának, pedig tudnia kéne, hogy fog kapni. A legnagyobb nyugalommal mondhatom én, aki megtanultam, hogy mi is az építő kritika, hogy még akkor is ha támadásnak hangzik, itt a fókuszcsoport tényleg segíteni akar a többségnek. (A mélyen ironikus videókat meg majom, aki magára veszi vagy nem érti.) Legyen az fény beállítás vagy hang minőségnek a javítása. Csak a mikrofonokról már úgy érzem, hogy rengeteget tanultam, és mivel tervezem folytatni a filmezést minden ilyen apró információ nekem aranybánya. Itt hozzátenném azt, hogy manapság, ahol egy mobiltelefon is tud HD felvételt készíteni, de valakinek mégis rossz minőségű a videója én meg sem nézem. Nem csak kekeckedés a minőségi ellenőrzés 

A következő dolog az olyasmi, amit nekünk bölcsészeknek jól megtanítottak, hogy az ember érvelje meg, amiről beszél. Persze, van, amire nem lehet mást mondani, mint azt, hogy úgy érzi, hogy nem jön be neki vagy pont, hogy szereti. És nekem is volt olyan komment vagy videótok, amivel nem tudtam egyet érteni, de úgy volt megérvelve, hogy nem tudom nem tiszteletbe tartani a ti, vagy a Te szempontodat Ádám. (Szívesebben beszélek többesszámban, mert a csoportban többen vagytok, még akkor is, ha a Te arcod most a vezető.) Azt hiszem, hogy a többség még mindig nem érti, hogy nem kell egyet érteni, de ha valaki hasznos infót kap akkor azon meg igenis gondolkozzon el. Ezen a ponton már csak ismétlem magam, de csak azt akartam mondani, hogy szó sincsen arról sem, hogy én is mint vallás hiszek a fókuszcsoport varázsában, sőt, sokszor egyáltalán nem értek egyet, de ezek a videók remekül szolgálnak arra, hogy az ember elindítson egy beszélgetést és egy egészséges vitát. Az, hogy a fókuszcsoport azt akarja, hogy mindenki jobbra törekedjen, az azért nehéz negatívumnak megélni. 

Én, mint író, filmező, rengeteg kritikát kapok. Nehéz, sokszor. De ilyenkor meg kell állni és végig gondolni, hogy mit itt mondtak nekünk. Aki csak rosszat akar azzal nem kell foglalkozni. Aki csak imádja azt meg el lehet osztani kettővel. De a kettő között ott van az, ami tényleg hasznos. A legfontosabb azt hiszem az, hogy az emberek felfogják, hogy van olyasmi, hogy "épitő kritika", ami, mint láthatjuk, a többségnek nem megy le a torkán. És szeretem azt is a csatornában, hogy nem vagyunk zavarban attól, hogy kritikusak legyünk, ha politika vagy közéletről van szó. Minél nehezebb egy téma annál inkább beszélni kell róla, sőt, annál inkább igényel egy fókuszcsoportot, mert fontos, hogy a lehető legemészthetőbben is tálaljuk, mert minél több embert el kell vele érni. Ezen a csatornát mellesleg tabu témákat is bolygatnak és bevallom az a kedvencem. 

Egyelőre itt most 2020 szeptemberében én maradok azon az állásponton, hogy hálás vagyok ennek a csatornának azért a sok érdekes témáért, amiről mert beszélni (szembe nézve a csúnya kommentálok hadával) és azért, mert alapjáraton a szórakoztatás céljával gyártanak videókat. A legfontosabb dolog, hogy az ember bírja, ha mások "kritikusak", mondjuk a kommentekben, és az a nyugalom, amivel még a kommentálóknak és építő kritikát tud adni a műsorvezető, az egyszerűen számomra örömteli. Aki nem bírja ezt az ne akarjon online jelenség lenni. 

Ez a nyílt levél remélem már csak azokat elér, akik a nárcisztikus betegségük ellen harcolnak azzal, hogy megértsék, nem támadják őket. És elér olyanokat is, akik jó magyar csatornákat keresnek. Aki meg velem nem ért egyet az meg nyugodtan fejezze ki érzéseit a kommentekben, állok elébe.

A legjobbakat,

CsorEsz


U.I.: Ha már fogadtok el szintén építő kritikát, Ádám, sokszor saját magaddal is kritikus vagy. Semmi baj nincsen azzal, ahogyan beszélsz, intonálsz, fogalmazol. Érthető, tiszta, és nagyon kellemes a beszéd stílusod. Az, hogy esetleg a járvány közepette nem voltál kicsapongóan boldog azt meg mindenki fogadja el. Engem személy szerint megzavar, amikor magadról derogáló hangban beszélsz. Igen, erre biztosan sok kritikát kapsz, amikor az emberek nem találnak fogást rajtad és meg vannak sértve, de semmi alapja nincsen. És még: jobban szeretem a színes pólókat, mint csak a feketét. Mindenképpen ajánlanám, hogy több színt vigyél – szó szerint – a videókba. 

_ _ _ 

A csatorna készitői még a 6lépés csatornára gyártanak videókat, azokat itt tudjátok megnézni. Tovább egy-két live videójuk podcast formátumban is elérhetőek a Google/Android podcast programon keresztül. Kövesd be őket mindenhol:

No comments:

Post a Comment