Wednesday, July 24, 2019

Blogger: De, Egy Karkötő Meg Tudja Menteni A Világot

Scroll down for the English version!
_ _ _ _

Senki nem fizetett nekem azért, hogy leírjam ezeket a gondolataimat, de nem bírtam ki, mert elegem van abból, hogy ha valaki megoldást mutat annak beleköpünk a kezébe.

Egy számomra azelőtt ismeretlen magyar blog oldalszerűség megosztott egy cikket, aminek semmi más célja nem volt, mint az, hogy minél több klikket kapjon a címével, egy Amerikai cégről írtak, a 4Ocean-ről, akik éppen a világ tengereit és rakpartjainak a tisztításával foglalkoznak. 

4ocean.com
Nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne menjek át bunkóba ebben a bejegyzésemben, mert rendkívül feldühített a cikk, ugyanis csak arra koncentrált, amire akart, és annál könnyebb dolog nincsen, mint információk kihagyásával félre vezetni emberek százait.
A cég újrahasznosított műanyagból készült karkötők eladásával finanszírozza a munkát, amit végez. A legnagyobb baja mindenki az, hogy mennyi pénz megy a cégben, miközben sokan önkéntes jelentkezők. Itt hozzátenném, hogy nem mindenki... sőt, rengetegen fizetett dolgozók. Nem beszélve arról, hogy olyan helyeken dolgoznak, ahol a minimálbér, mondjuk amit csak a mi országunkban kapnak, az egy elképzelhetetlen összeg számukra. Instagramon és Youtubeon is konstans tartják a kapcsolatot a követőikkel és az adományozóikkal, valami, ami minden olyan cégnek, akik csak a pénzedre pályáznak nem prioritás.

Az én kérdésem az, minden kritikustól, hogy akkor mutassanak rá arra a zöld, környezetbarát projektre, ami INGYEN VAN. Nem tudom, mi a baj azzal, hogy valakik egy olyan programon gazdagodtak meg, ami jót tesz a bolygónknak? Semmi nincsen ingyen ebben a világban, és ha megnézzük, hogy az Amerikai kormányt, hogyan befolyásolja a pisztoly és a olaj lobbi, én nem hibáztatok cégeket, akik a kormány segítsége nélkül kezdenek el dolgozni valamin. 

Kérdezném azt, akinek a pénzzel gondja van, hogy megnézte-e valaha bármelyik videójukat, amit az olyan állatmentő és megőrző egyesületek készítettek, akiknek az adományuk többségét adják? Én tengeri teknősök és egy Hawaii fókáknak a mentésére küldtem nekik pénzt, ami után két videó is készült, hogy milyen hálásak voltak az adományokért, amit kaptak, és senki nem tartott pisztolyt a fejükhöz, hogy azt mondják, hogy hálásak... Főleg mert ez a Youtube csatorna olyan ezreket tud elérni, amit az ő kis mentő szolgálatuk sosem tudna. Nem beszélve arról, hogy minden 30mp videótól a 4 percesig, oktató videókat töltenek fel, és be is mutatják azt, hogy a Te pénzed mire lett fordítva. Nekem megér 20 dollárt akkor is ha esetleg 19 abból egy ember zsebébe megy, mert közben látom, hogy oktatják a világot arról, hogy a műanyag milyen károkat tesz. Valami, amiről az oktatásban még MINDIG nem esik szó, véletlenül sem.

Igen, szerintem egy karkötő, ahogyan a reklámjuk is mondja, meg tudja menteni a világot. Nem tudod, milyen messzire jutott a szemeted, mert eszedbe se jut, hogy egy nagyobb eső és a csatorna milyen messzire tudja elvinni a szemetet. Én horrorral nézem a videókat, ahol bemutatják, hogy egy teknősbéka beléből miket szednek ki, de ha valaki azon gazdagodna meg, hogy egy olaj földet örököl senki nem turkálna a zsebében, "Ügyes voltál Feri!" és mennénk tovább. Nem gusztustalan? Nem szomorú, hogy a pénz vezet mindent és ezért nem fordítunk környezetbarát programokra? Hogy, ami csak 10 év múlva termel profitot azt a tervezetet meg se nézik? De ha valaki bemutatja, hogy a környezetvédelem is jövedelmező, akkor nem nyugszunk, míg nem húztuk le a leplet az állítólagos csalásról! 
A youtube kommentemre reagáltak.

Én elhiszem majd, hogy ez a cég átver engem, amikor tényleg egy bíróság elé kerülnek, és nem buta magyar honlapokon látok cikkeket, vagy vlogokat, amik csak a klikk számra mennek rá. Addig is, senki nem állítja meg ezeket az embereket, hogy kitalálják azt, ami az ő zsebükbe nyomja a pénzt és megmenti a bolygónkat. Én tudom, hogy nem vagyok erre képes, szóval legalább nem állok annak az útjába, aki ezt teszi helyettem, sőt, támogatom is mert nem bírok ki még egy fotót egy bálna beleiről, és nem tudom más, hogyan bírja. 

Én azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ne higgyen el mindent, amit elsőre olvas. Főleg ha egy olyan cégről van szó, amiről senki csak egy kis buta magyar blog mond rosszat. Sőt, a "ezt átverés?" youtube videók, amik készültek is arra jutottak, hogy "nem". Ezek után meg azt mondanám, hogy ha valakit irritál, a sok reklám, amit lát a 4Ocean által a Youtube videói alatt, akkor ne álljon meg ott, hanem nézze meg a többi videóikat. Nézze meg, hogy hány cégnek segítenek, nézzék meg hány ezer ember jelenik meg a tengerpartokon és takarítja szívesen az utánuk hagyott mocskot. Nézzék meg azt is hogy instagramon hány ezer ember hálás a karkötőért, amit kapott, hogy nem csak egy csekket küldött, hanem kapott is vissza valamit, valamit, ami onnantól kezdve minden beszélgetésnek a része lehet, és ő maga is oktathatja az embereket körülötte.

Nem arról van szó, hogy egy karkötő egyedül mit tud tenni, hanem az, hogy ha összefogunk mind, akkor mit tudunk elérni és sajnos materiális emberek vagyunk... igenis jólesik, hogy kapunk valamit cserébe a segítségért, amit nyújtunk, de számít ez, ha legalább segítettünk? Túl sok kárt tettem már én is, mire megtanultam, hogy oda figyeljek arra, amit hagyok magam után, és itt nem a gyerekeimről van szó, hanem az én életemről is még. Valamit tenni kell és most. Szóval mi lenne ha hagynánk azt dolgozni, aki helyetted, igen te, aki ott ülsz és olvasod ezt, helyetted is arra törekszik, hogy jobb hely legyen a földünk?

És ha ez a cég nem szimpi, semmi baj: mások is próbálkoznak, mint The Ocean Cleanup, avagy bármelyik állatmentő cég, ami a partnerjük volt - nekik lehet külön is küldeni pénzt vagy jelentkezni önkéntesnek. Merjünk utána nézni a dolgoknak! És értsük meg, hogy a karkötő egy mentalitás, amin jó lenne ha mind osztoznánk, hogy jobb legyen a világunk!
_ _ _

One Bracelet CAN Save The World

Nobody paid me to share these thoughts, but I couldn't handle being quiet anymore when I keep seeing people spit in the hands of those who are looking for solutions.

Some Hungarian blogish site decided to write a click-bait article, with the intent of ruining the image of the 4Ocean cleanup company and their sale of bracelets made form re-used plastic.

I really had to concentrate on not using fowl language, because the article made me really pissed off. But I feared that my message would get lost, so I want to remain strong. Most important thing is that we need to remember that with lack of information, it is very easy to mislead people.

The company finances the work it does by selling bracelets made of recycled plastic. The biggest problem for everyone is how much money goes into the pockets of the founders of the company, while many workers are volunteers. Here I would add that not everyone is a volunteer... most of them are paid workers. Not to mention that they work in places where the minimum wage in their country is unthinkable. On Instagram and Youtube, they keep in touch with their followers and donors, something all charities that want your money never do.

My question is, for all the critics, that they point to the green and environmental project that is FREE. I don't know, what's wrong with being enriched with a program that is good for our planet? Nothing is free in this world, and if we look at how the US government is influenced by the gun and oil lobby, I don't blame companies that start working outside of the government and without their help. The $20 are worth it for me, even if some of it goes into the pocket of the founders, because I see that they teach the world what damage plastic is doing. Something that is still not always discussed in education, not by a long shot.

I'd like to ask those who are caught up on the question of the money, if they have ever actually seen any of the videos that were posted by the companies they are collecting donations for? Any of those animal safety and preservation companies that nobody would know about, had it not been for the audience that 4Ocean already has. I sent them money to save the sea turtles and the Hawaiian monk seals, after which two videos were made, where the workers at the preservation sites showed how grateful they were for the money they received, and no one held a gun to their head to make them say it. Not to mention that every 30 second video, up to the 4 minute ones, are training and educational videos and a demonstration of what your money has been spent on.

Yes, I do think a bracelet, as their advertisement says, can save the world. You don't know how far your garbage has gone, because you don't think how far the rain and the water-ducts can take the garbage away. I look at the videos with horror, showing you what a turtle has in their stomach, but if someone gets rich off an oil field they inherited, no one would rummage in his pocket, "You did good Johnny!" and we just go on with our lives. Isn't that disgusting? Isn't it sad that money drives everything and so we don't invest in environmentally friendly programs? That something that will only make a profit in 10 years is not even considered? But if someone demonstrates that environmental protection is profitable, we won't rest until we uncover that alleged fraud!

I will believe that this company is ripping me off when they really go to court, and I see more than articles from blogs on silly Hungarian websites that just look to be click-baits. In the meantime, no one is stopping you haters from finding green solutions yourself. I know I'm not capable of doing this, so at least I'm not causing obstacles to those who ARE tying to make changes, and I will also support it because I can't look at another photo of the disgusting waste they take out a whale's stomach. I don't know how others can look away.

They answered one of my comments.
I can advise everyone to not believe everything they read. Especially when it comes to a company that people are trying to make look bad with ZERO success so far. I would say that if anyone is irritated by the many advertisements you see for 4Ocean on your Youtube videos, don't get irritated, investigate! Click on their page and look at their other videos. See how many companies they help, see how many thousands of people appear on the beaches and clean up the dirt left behind. Look at how many thousands of people on instagram are grateful for the bracelets they've received: we are not just sending them a check, but also getting something back that can be part of every conversation from now on, and we can educate people around us.

It is not just what a bracelet can do alone, but what we can do together, and no matter how much we work together, we are still material people ... it does matter that we get something in return for the help we provide, but isn't it more important that at least we did something? I have done too much damage myself, by the time I learned to pay attention to what I leave behind as far as trash is concerned, I feared it might have been too late. Something has to be done and now. So how about we let work the person who, instead of you, you sitting there reading this, is working on making our Earth better?

And if this company isn't to your liking, no problem: others like The Ocean Cleanup, or any of the animal rescue companies they've partnered with - you can either send them money or volunteer. Let's dare to look at things closely! And understand that bracelets are a mentality that if we all shared we could make our world a better place!

No comments:

Post a Comment