Wednesday, March 15, 2017

Kedvenc Magyar Filmjeim

A moziba vonzó 'blockbuster' magyar filmek az elmúlt kb. 15 évben arra koncentráltak, hogy majmolják az Amerikai filmeket, teljesen kihagyva azt az egy fontos részletet, hogy kultúránk totálisan másmilyen. Nem lehet cheerleader-rekről készíteni egy filmet, mintha az természetes lenne a magyar gimnáziumokban, és nem írhatsz egy filmet, amibe mozi premiereket raksz, mintha Hollywood közepén lennél. Ezen kívül vannak rengeteg magyar művész filmek, amik messze vannak ettől a stílustól és sikeresek minden irányból és nyerik - jogosan - sorra a díjakat. Azokat a filmeket nem akarom ide sorolni. Természetesen klisék vannak, mindig is lesznek, semmi baj ha azokat újra feldolgozzuk de a kontextus, a helyszín, az emberek, muszáj valami olyat látni, amivel tudunk azonosulni különben nem lesz élvezetes. Lehet rossz a a dialógus és lehetnek buktatók, de ha egy karakter sem szimpatikus akkor nem lesz sikeres a film. Tisztelet, a kivételnek, és azokból, amiket én láttam eddig életem során, mert a kritikák alapján megérte megnézni, azokból ezek a kedvenceim:
Hi there! You might not know much about Hungarian movies, the reason for that is that they are generally... really bad. Not on purpose, they are all just trying to copy the "American movie formula", not realizing that some things simply don't exist in our culture! However, some do get it right and they stick to their own originality instead of copying something. Now, I will write this little list in Hungarian, but at the end of each of paragraph I'll give you a plot summary in English and urge you to look them up, as there are great subtitles available online!

Valami komollyal akartam kezdeni, ugyanis rengetegszer írok könyv adaptációkról a blogomon és mindig fáj ha valami rossz lesz vagy nem hű az eredetihez (legalább hangulatában). Viszont a nagy magyar regényekből sokszor készültek adaptációk és van egy pár, ami nem elég, hogy jól visszaadja a könyv hangulatát de még magában is megáll mint remek film. Ilyen például az Édes Anna, ami Kosztolányi Dezső regénye alapján készült és Törőcsik Mari benne a főszereplő. Ez a színésznő nem véletlen annyira zseniális, már fiatalkorában is leesett tőle az állam, nem hogy most! Persze a történet nem a legszebb, kimondottan szomorú, hiszen megszeretjük a főszereplőt és utána végig kell néznünk, ahogyan tönkre megy az életében és az sosem élvezetes. És lehet, hogy csak én vagyok egy ilyen állat, de valahogyan úgy érzem, hogy mindenki azt a sorsot kapta, amit érdemelt a történetben és annak ellenére, hogy szomorú, mégis kielégítő. Mindenképpen ajánlom ha valakinek nem volt a kötelező listáján vagy ha csak a regényre volt ideje, félve, hogy a mai rossz adaptációk mellett egész biztosan a régiek is rosszak voltak! This is an adaptation of a famous Hungarian novel, in which the maid, Anna, is somewhat forced to let go of her personality and her own instincts. She succumbs to every wish of the family she is working for, but this slowly drives her insane and she takes her revenge by taking their life. It is a serious but compelling story and a wonderful adaptation of the original novel.

Valami Amerika
Azt hiszem ez lesz mindig is a kedvenc filmem, mert megunhatatlan. Tele van szereplőkkel, fordulatokkal, gondolatokkal, amikkel lehet azonosulni. A csalódás, meglepő érzések, szerelmek, együtt élni magaddal, amikor nem az vagy, aki akartál lenni, a családon belül az elvárás, munka... és a film címe tökéletes bemutatja azt, ami, miatt félre mennek a magyar filmek manapság: valami olyat utánoznak, ami nem elég arra, hogy megfogjuk a nézőket. Ez a film viszont a kivétel, zeneileg, a szereposztás, a hangulata... van valami egy filmben, amitől tudsz egy-helyben ülni és sírni és végig gondolni a döntéseket a saját életedben, a következő pillanatban meg fennhangon röhögni és leesni a székről! És a második része sem rossz! Szinte lehetetlen volt folytatni, ez tény, és persze nem ugyanolyan, de az eredeti poénok miatt igenis megéri nagyon is. Sokkal inkább a humorra ment rá, mint a komolyságra, és hát aki azt hiányolja annak sosem lesz ugyanolyan szintű. Ennek ellenére érződik, hogy nem csak összehánytak egy filmet úgy, hogy oda dobtak pár gondolatot és visszaszerezték a régi szereplőket. Melegen ajánlom mindenkinek, aki esetleg nem látta volna, szerintem egy igazi klasszikus. The movie, translated, is called "Some Kind of America" and it deals with three brothers, out of whom two are trying to help the third one get money for the movie he wants to direct. An American producer shows up to help him with his dream, but at great costs. The movie discusses topics like regret, surprising feelings, commitment, living with yourself, others, and demands within your family and job... it really covers every aspect of life and even if you cry at some scenes, you'll find yourself laughing out at others. It is a slice of life. I recommend it highly!

Nem tudom hányszor láttam ezt a filmet. Az egészet tudom fejből és megmondhatom, hogy ez az egyik legbüszkébb tulajdonságom! Rengeteg barátot találtam azért, mert egymásnak idéztük ezt a filmet. Egy egyszerű családi klasszikus. A film 1962 nyarán játszódik, amikor egy tehetségkutató keretében fiataloknak esélye lesz kijutni az országból és a kommunista rendszerből, lehetőleg Nyugat felé szeretnének menni, ami egy visszatérő poén a filmben. A film technikai szempontból is egyedi, ugyanis a rendező visszafele vette fel a jelenetekben a mozgást, és még utána gyorsítottak is rajta. Sajnos tudok olyat, aki nem szereti, ugyanis, aki át is élte azokat az éveket nem feltétlen tudott nagyot nevetni a film poénjain. De nekem mindig is a kedvencem lesz, és már nem fog úgy eltelni nap, hogy ne idéznék belőle, az biztos! The movie takes place in the summer of 1962, when Communism was still ruling Hungary and most people wished to escape the Iron Curtain. Four friends decide to take part in a talent show, where the first price is a trip to Helsinki, and this being the only interesting thing happening in town, everyone gets involved. It is a unique film with great puns that me and my family have been reciting for years now.

A miniszter úr meglóg egy estére, hogy a titkárnőjével tölthesse az éjszakát, amikor egy halott testet találnak a hotel szobájukban. A miniszter asszisztensét hívja segítségül, de a halott test életre kell. Nem csak a hotelben történik minden, amire senki nem fizetett be aznap éjszaka, de közben a Parlamentben is jelen kell lennie a miniszter úrnak az éjszakai ülés alatt. A történet egy brit színdarab alapján készült, és percenként több szereplők jelennek meg, és a végén mindenkit el kap a nekik kijárt büntetés. The movie is based on a British play, in it a minister wishes to have an affair with his secretary, only to find a deceased body in their hotel room, who, over the second act, comes back to life with amnesia. A very funny story with great plot twists and wonderful actors.

Ez a film talán sosem lesz díjnyertes, de az oka annak, hogy én nagyon szerettem megint az volt, amit a Valami Amerikánál is tapasztaltam: eredeti ötlet egy hihető közegben. A főszereplők egy színház dolgozói, és itthon a színház kultúra még mindig erősebb, mint a filmeké. Igen, most változik a mi világunk is, az évadra bontott sorozatok a szappan opera helyett elkezdtek elterjedni és sok nagyon okos és jól is van megírva (példa lenne a Csak Színház és Más Semmi, ami biztos vagyok, hogy ebből a filmből nyerte ötletét és a castingot!). A főszereplőnk egy író, aki családot szeretne, de nem feltétlen pasival együtt, mert azok csak bajt hoznak rá, de persze ez alatt ismeri meg azt, aki őszintén szereti őt és életet is akar vele, minden problémájuk ellenére. Nem tudom elmondani mi miatt szerettem annyira, de nagyon jókat röhögtem a poénokon, kedveltem a karakteretek és szerintem eredetibb, mint sok másik magyar film, amik a Valami Amerika után próbáltak sikert elérni. The movie is about a screenplay writer who wishes to have a family, but doesn't tell the men in her life about her plans. She ends up falling in love with the one person she didn't think would be able to get her heart, a pompous actor who was cast in her play, and the two stay together. The movie is far better than anything that came out after Valami Amerika, wishing to grasp its success, and it puts the story in the theatre world of Hungary, which has a far bigger culture than movies even today.

Ezt a filmet választottam, mert ez a kedvencem, de őszintén szólva bármelyik Ötvös Csöpi filmet felírhatnám ide mert egyik jobb, mint a másik. Egyrészt imádom, hogy a Balatonnál játszódnak. Második, jók a sztorik, izgi detektív történetek pici poénokkal és vicces karakterekkel. Kern András Kardos Doktorja egyszerűen megunhatatlan! Éhes, szomjas, nem akar gyógyszertárba menni, de dolgozik. A kedvencem benne, hogy vakon bízik Ötvös Csöpiben, és ez a fajta együtt dolgozás tiszteletre méltó. Manapság egyre gyakrabban vannak férfi barátságok filmek és sorozatok központjában, de még mindig eléggé kevés. Itt egy olyan fajta tisztelet van a két szereplő között, ami azonnal megfogja a nézőt és mindig szívesen látja újra. Őszintén nem tudom mi történt a magyar forgatókönyvírással, hogy Amerika majmolása fontosabb lett mindennél, de hihetetlenül jó forgatókönyvek voltak régen és ezek a filmek tökéletes példái annak. Szerethető főszereplő, izgalmas kalandok, mind egy okos bűnügyi sztoriba beleépítve. Ki ne akarná ezeket állandóan nézni? In Hungary we had a series of movies starring Ötvös Csöpi, a major who solves crime around the lake Balaton and the actor was also famous for voicing Bud Spencer, thus these movies have some of those same fighting scenes, and they are equally entertaining! I chose this one (trans: "Do Not Panic, Major Kardos"), because it is my favorite; these are all wonderful examples of first class script writing.

Megint Balaton, nem tagadom, a legjobb része az országunknak! Egy család nyári hotelt nyit, de mindenen spórolni akarnak és ezzel egy időben jó fizetésre is gyúrnak, nem belátva, hogy a kettő egyszerre nem működik. Egy rokon gyerek a mesélőnk, aki kívülről látja, hogy a család mennyire őrült, de a jó indulatot is látja bennük ezért próbál segíteni ott, ahol csak tud. Amikor egy tolvaj keresése több embert is a hotelbe hoz a család ráébred, hogy talán túl nagy falatba haraptak. Az apuka teljes idegösszeomlást kap, mert egy nagyobb összegre tehettek volna szert, helyette rendőrök és mentők jöttek és ők semmit sem kaptak. Apuka hiányában a család helyre rakja a hotelt és sikeres businesst indítanak. Egyszerűen fantasztikusan van megvágva, nem tudom elmondani mennyire vicces, hogy egy abszurd helyzetben milyen jól mozog a család, és közben Balaton és nyár! Őszintén nem kell sok ahhoz, hogy engem boldoggá tegyenek és ez a klasszikus minden ponton talált! A family tries to get rich from opening a small hotel at Lake Balaton, but in the meanwhile tried their best to be as cheap as they can: selling almost green sausages, soup that was barely cooked, never replaces sheets that had holes in them and so on... Their hotel is swarmed when a pair of thieves resides there with a big amount of stolen cash, as they are followed by two others who want the money they stole, as well as the police. It is a funny family comedy and a big classic among my friends as well.

Ez a film jött ki utoljára azok közül, amikről írtam eddig. Nagyon ritka, hogy valami nézhető jött volna ki az elmúlt 10 évben, sajnos, de ez a film a kivétel. Kezdeném a szereposztással, Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Kulka János és Tőröcsik Mari… fantasztikus volt, egyikük jobb volt, mint a másik, és olyan szerepben voltak, amilyenben előtte még sosem láttuk őket. A három főszereplő egy énekes trióvá alakul és a Balaton mentén lépnek fel esküvőkön és programokon. A három nőt az hozza össze, hogy semmi veszíteni valójuk nincsen az életben és nem tudnak még egy napot eltölteni úgy, hogy nem lépnek valamit. Persze nem felhőtlen a kapcsolatuk, van, akinek meg kell tanulni, hogy mik a fontos dolgok az életben és van, akinek meg kell tanulnia a hangját használni, ha már van nekik! Ez a film egy remek példája annak, hogy egy eredeti történetet egy olyan kulturális közegbe tettek, amivel tud is azonosulni az ember és el tudja hinni, hogy megtörténhet. Attól lesz szép! The movie is a about a trio of singers who work venues around Lake Balaton for the summer. They are brought together by an old singer and a are trained by a skilled transvestite. In the end they all overcome their biggest fears, as life together forces them in unlikely situations. It is another example of a great script with fun cultural references. 

Ennek a filmnek a zenéje fogott meg első körben. Második körben pedig a történelmi poénok. Poénok, amin sajnos a magyar közönség nem tud nevetni… mi  magyarok valamiért genetikailag képtelenek vagyunk magunkon nevetni, mintha az valami nagyobb büntetéssel vagy tiszteletlenséggel járna együtt.  Holott rengeteg dolog van a mi történelmünkben, amin már csak azért is kell röhögni, hogy tanulhassunk belőle. Senki sem tökéletes. Soha senki nem is volt. A film vezéreink kalandjait követik, ahogyan keresik a magyarokat, de útjuk alatt előre haladnak az időben is. A film végén már a mai Budapestre érkeznek, büszkén, hogy csapataik, akiket bevezettek a Kárpát medencében és azok leszármazottjai milyen szép fővárost építettek. Számomra megható volt a film vége és őszintén nem tudom megérteni és nem is fogom soha, hogy emberek miért nem tudták értékelni a történetet és annak rengeteg rétegét! This was a comedic movie about the chiefs who lead the Hungarian troops into what is today Hungary's territory, but they wake up without their men and journey to find them. The journey is, however, through time and they arrive to contemporary Budapest, proud, of the city that was born from the men they guided through the country. Unfortunately the movie was not received well, because Hungarians are incapable of laughing at themselves... this will always be our downfall, in my opinion. Nonetheless, the movie is very entertaining and has a wonderful soundtrack.

És végül... 

Egy film az 56-os forradalomról. Nekem kritizálhatja bárki a szerelmi szálat, akkor is egy jó film. Magyarország nem volt egy szép hely az ötvenes években, és a film világában, színeiben, hangulatában bemutatja ezt, én szerény véleményemben fantasztikusan. A legszívszorítóbb jelenet a film végén van, amikor a himnuszt énekli a válogatott és az oroszok közben beveszik a fővárost. A fájdalom a sportolók szemében és a félelem a forradalmárok arcán egyszerűen leírhatatlan. A himnusz számomra mindig is ezt a fájdalmat idézte fel és a film ezt a hangulatot úgy fogta meg, mint kevés történet előtte és utána. Igen, megint rá akart erőltetni a nézőkre egy plusz szerelmi vonalat, legyen olyan főszereplő, akivel lehet azonosulni, akinek érdekel a sorsa. Ez egy ismert módszer, nincsen benne semmi új, és lehet vele kötözködni, elvégre, ha nem szimpatikus, akivel azonosulni kéne akkor nehéz értékelni a filmet. Nekem ilyen problémám nem volt, szeretem a színészeket és a karaktereket is, akiket játszottak. Én átéreztem a fájdalmát annak az évnek. Meghajtom a fejem azok előtt, akik azt átélték, akik abban a világban éltek és láttak szeretteiket elveszni egy forradalomban, ami még több vért hozott magával. A movie about the 1956 failed revolution in Hungary, against the dictatorship that was run by the Soviet Union. The story focuses on an Olympian athlete and a university student who wish to live in a free country. Their efforts, as we know from history, are in vain, but their actions are never forgotten.

A magyar filmipar tele van mindennel, amiből érdemes tanulni. Rengeteg film, és most egyre több sorozat, amik bemutatják, hogy tudunk mi többet, mint csak koppintani Amerikától... de addig is a klasszikusokat újra nézhetjük bármikor! There is a lot to learn from Hungarian movies, not to mention that the new season based TV shows that we have, which are finally not soap operas, have remarkable writing. But there is a period in between classics and new movies that should be just burned and buried... But until we have more movies that will become classics, at least we have the old ones!

2 comments:

  1. Nahát, ezeket a filmeket én is mindet nagyon szerettem!! Kivéve azt a hármat (Édes Anna, Csak Semmi Pánik és a Swing), amiket még nem láttam. De mivel úgy tűnik, hogy hasonló a magyar filmes ízlésünk, meg fogom ezeket is nézni valamikor. Nekem a Zimmer Feri az ultimate kedvencem, én azt idézgetem naponta, de a Csinibaba zenéjét is nagyon jól ismerem. Ezt mind főként a szüleimnek köszönhetem, akik gyerekkoromban megismertettek ezekkel a remekművekkel, és az ő szeretetük ezek iránt a filmet iránt átragadt rám is. A mai napig nem tudok normális választ adni a kérdésre, hogy miért szeretem ennyire a Zimmer Ferit. Egyszerűen csak megszerettem kiskoromban, és azóta minden nyáron rengetegszer megnézem, mert vicces és mert annyira közel áll a szívemhez. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na, megnézted már mindet? :D Azóta a "Kincsem" is fel tudna kerülni a listára, legalábbis filművészeti és történelmi szempontból!

      Delete