Wednesday, November 14, 2012

Building With CsorEsz: Őszi Díszek

Szeptember vége felé mindenhol dísz tökök jelennek meg de sokan nem vásárolnak (pedig olcsók!) hiszen nem tudják, hogy mit kezdjenek velük. Igaz a híres Halloween ünnepnek már vége van, de ez nem ok arra, hogy szép őszi díszek díszítsék a lakásunk vagy házunk. Egy-két tipp és ötlet.


A pici dísz tököt (kb. 300Ft), ami kb. 8cm átmérőjü, például gyertya tartónak lehet használni. A tökben lévő nedvességnek köszönhetően szinte lehetetlen, hogy megégjen bármi is körülötte ezért sokkal biztonságosabb mint bármelyik másik gyertya tartó.


Miután levágtuk a tök tetejét, tisztítsuk ki a belsejét. Két verzió van, amennyiben vastag a húsa, lehet csak akkora lyukat vájni bele, amibe pontosan belefér a gyertya vagy pedig teljesen kitisztítani. A tetejét persze nem érdemes rátenni mert akkor se a fény nem jön ki, nem is beszélve arról, hogy el is fog aludni. Ezért érdemes mellé helyezni az összhang kedvéért.


Szép erős fénye van és egyedi hiszen nem ronda műanyagból van vagy rosszul festett kerámiából. Ez persze csak egy bizonyos dísz tökkel lehetséges. Nézzünk még egy példát.


Ez egy valamivel nagyobb darab, és nehezebb is, szóval nehéz lesz kibelezni, de mindenesetre ezt pedig ugyanúgy lehet faragni mint a nagy tököket.


Ha kitisztítottuk akkor nagyon vigyázzunk mert ezeknek a pici tököknek nagyon vastag a külseje. Szinte lehetetlen faragni, de a megfelelő késsel neki lehet esni. Még egy ötlet megsebezni a felületét köröm csipesszel és utána könnyebb belevájni a kést. Még arra figyeljünk, hogy nehéz vágni, de ha elkezd repedni akkor megy minden irányba a kés is... ebben az esetben nem segít ha erősen és gyorsan akarunk dolgozni, szóval nyugodtan haladjunk.


Én egy egyszerű kis arcot vágtam bele, de virág mintától kezdve bármit vághatunk bele. Ha valami szépet láttunk már vagy vannak minták a lakásban, akkor érdemes azokat rávarázsolni. Sima fekete filctollat vízzel egyszerűen le lehet mosni, szóval ha elsőre nem sikerül a rajz vagy a minta, akkor bármikor újra kezdhetjük, de legyünk biztosak benne mielőtt faragunk: nagyobb tököknél véletlenül kivágott darabokat fogpiszkálóval vissza illeszthetünk, de ilyen pici és vékony falú tököknél szinte lehetetlen megmenteni ha elrontjuk a faragást.


Asztali dísz, gyertya tartó, vagy csak a hangulat kedvéért is érdemes neki látni. Olcsó és egyszerű és mindenki, aki szereti a kis kézi munkákat az garantáltan élvezni fogja. A dísztököket, amúgy csokrokba, koszorúkba még bele lehet dolgozni és a gyümölcs tálak helyett pedig úgy mondott "őszi" tálat készíthetünk, ugyanis ezek hónapokig is elállnak szoba hőmérsékleten (de mindig ellenőrizzük, hogy nem penészednek-e). Remélem tudtam egy-két ötletet inspirálni!

Kellemes Novembert mindenkinek, és hamarosan jelentkezem a Karácsonyi ötletekkel.

No comments:

Post a Comment