Tuesday, December 13, 2011

A 15 kedvenc Karácsonyi dalom!

Miért 15? Mert 15 kedvencem van!


15) Nightmare Before Christmas (Jack) – What’s This?
     


Egy alap kedvencemmel kezdjünk. Minden évben Halloween után megnézem a "Karácsony Lidérnyomás" című filmet, hiszen se nem igazán Halloween-i, de nem is tökéletesen Karácsonyi film. Hiszen eléggé ijesztő, de utána átérzed a Karácsony szellemét, és akkor meg tönkre teszi a halottak éjszakáját... De természetesen hallgatom ezt a dalt. Minden évben sétálok a városban, Karácsonyi dekorációkat keresek és néha oly egyedi ízléstelen gusztustalanságokba botlok, hogy hangosan megkérdem "EZ MI?!".


14) Prince & The Revolution – Another Lonely Christmas
    

Ez a legrosszabb dal a bolygón. Nem viccelek, a dalszövege? Borzasztó! Prince a barátnőjéről mesél nekünk, aki, annak ellenére, hogy a testvérei közül a legszebb volt, MEGHALT tavaly Karácsonykor... Nem viccelek, borzalmas! És most egyedül van minden Karácsonykor. Annyira depressziós, hogy hihetetlen. De már annyiszor hallottam, mert nem hittem el a szöveget, hogy az egyik kedvencemmé vált. Nem szomorú?

13) The Grinch Soundtrack
     


Igen, nem voltam képes csak 1-et választani.Itt van The Who Song, amit a Whoville lakói énekelnek, a közismert You’re A Mean One Mr. Grinch és Where Are You Christmas?. Mindegyik felébreszti bennem a Karácsonyi hangulatot, de meghagyom, hogy ti kiválasszátok a kedvenceteket! (a film imdb.com linkjéért kattints ide!)

12) Tim Minchin – White Wine In The Sun (A Christmas Song)
    

Mondhatom, hogy ezt a dalt semmilyen másik listán nem fogod megtalálni. Ez a dal egy Ausztrál humorista, Tim Minchin szerzeménye és a lányának énekel ebben a dalban. Lehet, hogy nem ismered Tim-et, de ezt a dalt biztosan ismerni akarod!

11) The Drifters – White Christmas
    

A "White Christmas" egy gyönyörű karácsonyi dal. Főleg akkor ha először a Holiday Inn című filmben hallod. De ha netán kisgyerekként hallod először, amikor csak a rock zene kelti fel érdeklődésed akkor eléggé unalmas és depressziósnak fogod találni. Én is így voltam vele, de felnőtt fejjel már tudom értékelni. Ennek ellenére a kedvenc feldolgozásom ebből a dalból egy Segitség Karácsony című amerikai vígjáték elején hallható és én inkább ezt hallgatom.

10) Elisa - Heaven Out Of Hell
    

Ez nem is annyira Karácsonyi dal, viszont télen jött ki azaz olasz film, Casomai (= Amennyiben), aminek a fő dala volt. A dal magát egy olasz eredetű Amerikában nevelt énekesnő énekli, Elisa, ő az egyik kedvencem. Ha a maga a dal nem is annyira de a klip az, ami igazán Karácsonyi. A videóban egy két jelenetet láthatunk a filmből és egy párt akik korcsolyáznak, ezen kívül pedig Elisa maga gyönyörű fények között énekel. Valahányszor látom a klipet, elolvad a szívem.

9) Robert Downey Jr. – River 
   

A "River" című dal először Joni Mitchell Blue című 1971-es albumján szerepelt. Azóta több ezer feldolgozás készült róla de az én kedvencemet Robert Downey Jr. énekli az Ally McBeal című sorozatban. Az epizód szerint Larry (Robert) rendkívül szomorú Karácsonykor és Ally próbálja megfejteni, hogy vajon miért, aztán hallja, ahogyan ezt a dalt énekli. Igaz a dal maga nagyon szomorú de megfogja a szívednek egy részét, ami lehet, hogy nem annyira meleg az ünnepek alatt, pedig annak kéne lennie!

8) Aqua – Spin You A Christmas
  Ezt a dalt a szövege miatt imádom:


"The DJ's gonna spin you a Christmas - A DJ majd felrak neked egy Karácsonyt
To get you in the feeling - Hogy belerázzon a hangulatba
And there will be plastic snow all over the world  - És mű hó fog esni mindenhol a világban
Falling from the ceiling, oh-oh-oh - Esik a plafonról oh-oh-oh
Whether you love or hate it, oh-oh-oh  - Ha kívánod ha nem oh-oh-oh
You're gonna celebrate it. - Ünnepelni fogod."

Nagyon szellemesek és őszinték, amitől vicces lesz és hangulatos. Maga a videó klip eléggé ijesztő... De hát ez az Aqua stílusa, szóval imádom így is úgy is!


7) Josh Groban – Bells Of New York City
   

Igen, ez a dal csak tavaly jelent meg de már a kedvenceim közé tartozik. Amikor először hallottam Josh-t énekelni egy vendég szerepe volt az Ally McBeal című sorozatban, azóta követem a munkáját. Imádom a hangját. Igaz ez a dal azt idézi fel bennem, hogy az ember mennyire egyedül tud lenni az ünnepek alatt. Mégis, ha egyedül kell lennem, akkor az kívánom, hogy ez a dal legyen a társam. A szövege gyönyörű a dal pedig egyenesen Isteni!

6) Wham – Last Christmas
   


Oh, tudtad te, hogy ez is itt lesz! Ez szó szerint az egyik kedvenc dalom. Minden betűjét és hangját tudom fejből és minden feldolgozást! Kezdve a kissé tiniszerelmes Hilary Duff, majd a depis Jimmy Eat World-től kezdve a diszkós Cascada-n át a legutóbbi Taylor Swift verzióhoz, ami a legközelebb áll az eredetihez. Igaz a Jimmy Eat World a kedvencem a feldolgozások közül, de hát George Michael-nál nincs is jobb! A 80-as George-t nem üti semmi! De vissza térve a dalra, maga az (amúgy 21-ik századi szemmel borzasztó) kliptől kezdve, a hátsó csengő hangok, a szép havas tájak és a gondolat, hogy barátaiddal töltöd a karácsonyt... hmm, imádom az egészet! A nővéremmel van egy közös viccünk, hogy George szegény minden áldott évben elajándékozza a szívét a rossz embernek... "Vajon mikor tanulja meg a leckét?"

5) Carol Of The Bells
   


Van legalább 1000 verziója ennek a dalnak is, de a legnagyobb gond vele az, hogy túl rövid. Köszönjünk a Trans-Siberian Orchestrá-nak az a 3 perc 20 másodpercet mert rajtuk kívül senki nem volt képes valamivel több életet adni a dalnak. Én ezt a dalt először a Télapó című filmnek az elején hallottam és azóta is ugyanazt az izgalmat és kíváncsiságot ébreszti fel bennem, amit a film iránt éreztem, amikor először néztem. 

4) The Raveonettes – Christmas Song
   

Ezt a dalt eredetileg a Narancsvidék című sorozat egy Karácsonyi epizódjában hallottam. Azóta az egyik kedvencem és minden évben ezzel kezdem az ünnepeket. Sajnos nem egy hosszú dal, de olyankor csak bekapcsolom az "ismétlést" és addig hallgatom míg meg nem unom, ami általában nem szokott bekövetkezni!

3) Band Aid II – Do They Know (It’s Christmas Time)
   


Ez tipikusan egy olyan dal, amit mindenki ismer! Hidd el nekem, akkor is ha nem tudod ki énekli és mikori ez a dal, biztos ismered mert nincsen bolt és bevásárlóközpont ahol ne adnák le naponta legalább egyszer Decemberben! Maga a dal egy jótékonysági akció által született, hogy az Afrikai gyerekeknek Karácsonykor jusson valami a gazdag országokból. Sikeres is volt, de azóta bele ivódott mindenkinek az agyába úgy mint egy egyszerű Karácsonyi dal.


2) Mariah Carey - Oh Santa
   

Ez a dal 2010 Karácsonyán jelent meg Mrs. Carey-nek a második Karácsonyi albumján. Ami vicces, hogy mindannyian ismerünk olyan alap karácsonyi dalokat mint Jingle BellsOh Christmas Tree és stb. De nem sokan tudják, hogy a manapság legelterjedtebb Karácsonyi dal az All I Want For Christmas (Is You) eredetileg Mariah Carey dala volt és egy olyan klasszikussá vált mint az 50-es évekből ránk maradt dalok. De mivel valóban mindenhol ezt hallom, bevallom, hogy megutáltam... na jó, nem utálom, de kicsit unom. Viszont tavaly Karácsonykor hallottam ezt a dalt és egyből beleszerettem: hangulatos, vicces, kellemes a dallam és minden porcikám táncra vágyott. Ha éppen Karácsonyi bulit tervezel, hidd el nekem, ennek a dalnak a playlist-eden kell lennie!

1) Chris Rea - Driving Home For Christmas
   


Igen, lehet, hogy erre a dalra nem számítottál, ha belegondolunk, hogy vagy totálisan gyerekes vagy valami mély szentimentális témát faggattak a dalok, amiket választottam. De messze ez a kedvencem, mert minden Karácsony napján apum eltűnik órákra, és azt hiszi, hogy nem tudjuk hova megy... de persze mindenki tudja, hogy az utolsó percben veszi meg az ajándékokat, mert nem volt rá ideje a munkája mellett, de akkor is imádjuk. Szóval otthon vagyunk, én díszítem a fát, bátyám és nagyim segítenek nekem míg anyum főz és a nővérem mézeskalácsot süt. És mindig látom magam előtt, ahogy apum siet, vezet haza, hogy itthon legyen Karácsonykor. 

Ez az én 15 kedvenceim, melyikek a tieid? :D


1 comment: