Tuesday, June 21, 2011

Cooking With CsorEsz: Mákos-Meggyes Sütemény


Mielőtt bármibe belekezdenénk, láthatod, hogy a süteményt én muffin formában sütöttem ki, de lehet simán tepsibe is tenni és utána szeletelni! Továbbá én mákkal készítettem, de lehet diósat is. Például iskolám farsangi süti vásárjára diós-meggyes süteményt sütöttem, mondhatom nagy sikere volt! Most, hogy ezt tisztáztuk, még fontos tudni, hogy a méreteket muffin számban fogom közölni és ez egy egyszerű bögrét kell használni hozzá, nem kell különösebb mérő eszköz.


Hozzávalók (18 muffinhoz):
- Cukor/xylit
- Mák
- Liszt / Gluténmentes verzió: ½ rízsliszt és ½ kukorica liszt
- Egy zacskó sütőpor (előre vásárolható kis zacskó)
- 3 Tojás
- Tej
- Meggy/Barack

Egy bögre cukrot, egy bögre darált mákot, egy bögre lisztet és a sütőport összekeverjük. Ugyanazt az egy bögrét kell végig használni és ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanannyit tegyünk mindenből a bögrébe. Ezek után a három tojást törjük fel és öntsük a bögrébe. Azt verjük fel és annyi tejet öntsünk a tojáshoz, hogy a bögrébe elérje azt a szintet, amit a liszt-mák-cukor. Ezt a keverékünkhöz öntsük és keverjük össze újra. Utána öntsuk bele a muffin papírokba, vagy a tepsibe és ezt követően díszítsük a meggyel és egyenletesen szórjuk szét. 
Míg a meggyet osztjuk érdemes bekapcsolni a sütőt és előremelegíteni, de nem kell sokáig, csak pár percig. Utána 35-40 percig süssük 180°
A cukor miatt kemény lessz a teteje, ezért nehéz ellenőrizni, hogy alul megsült-e, de a 40 percnél több nem szokott neki kelleni, de, amint megsült hagyjuk kihülni, hogy könnyebben ki lehessen venni a formából vagy a tepsiből. A végén esetleg porcukorral még édesíthetjük, de valószínüleg elég édes lesz így is.


Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

No comments:

Post a Comment